Big Green Egg: voor iedereen die van vlees houdt

Big Green Egg: voor iedereen die van vlees houdt

Weet u wat een Egghead is? Zelf had ik er nog nooit van gehoord, maar ik schijn er toch eentje te zijn. Egghead is namelijk hoe fans van de Big Green Egg zichzelf noemen. En ik geef het direct toe: ik ben een enorme fan.

De komende tijd post ik regelmatig recepten en andere inspiratie. En ik heb een leuk nieuwtje: mijn collega’s en ik komen graag bij u thuis een workshop verzorgen. We nemen dan onze eigen Big Green Egg mee. Onderaan de pagina leest u er meer over. In dit artikel vertel ik u graag waarom ik zo enthousiast ben over de Big Green Egg.

Alles is mogelijk op de Big Green Egg

Big Green Eggs

Als ik alleen al een aangestoken Big Green Egg ruik, word ik vrolijk. Dan ligt er nog niet eens iets op. Er kan zoveel mee, je kunt er bijna alles op bereiden, het hele jaar door. En alles krijgt een geweldige smaak. Voor een slager is het echt een wonderapparaat.

De bereidingswijzen zijn eindeloos. Slow cooking, bakken, roken, caveman style, traditioneel barbecuen, alles kan. Je kunt er zelfs gewoon met een pannetje op koken. Sinds ik een Big Green Egg heb, maakte ik al toetjes, cakes, brood, pizza, gaarde ik een hele bloemkool, roosterde ik little gems… En natuurlijk bereidde ik vlees, veel vlees.

Traditioneel koken in een jasje van de NASA

Om te begrijpen waarom ik zo enthousiast ben over het apparaat, leg ik er even iets over uit. Het idee voor de Big Green Egg komt van de kamado, een traditioneel Japanse kleioven. Maar dan geperfectioneerd. De Big Green Egg is dubbelwandig, en is gemaakt van een speciaal soort keramiek. Dat werd ontwikkeld door de NASA, die het toepaste voor de neus van de spaceshuttle. Het materiaal heeft extreem isolerende eigenschappen.

Big Green Egg slager John‘s Zomers én ’s winters barbecuen

Door die eigenschappen en het design weerkaatst de warmte. Er ontstaan warmtegolven. Alles wordt daardoor mooi egaal gegaard. De buitentemperatuur heeft geen invloed op de temperatuur binnenin de Big Green Egg. Je kunt dus het hele jaar barbecuen, zelfs als het vriest. En je kunt de temperatuur tot op de graad nauwkeurig regelen, van 70 ºC tot wel 400 ºC.

Zelfs voor luie mensen

Aan het eind van een werkdag ben ik altijd nog even bezig met schoonmaken. Heerlijk dat dat met de Big Green Egg niet hoeft. Ik hoef hem vrijwel nooit schoon te maken, hij is zowat zelfreinigend. Als ik klaar ben, doe ik enkel de schuif bovenop dicht. Hij gaat vanzelf uit. Met het houtskool dat over is, barbecue ik de volgende keer gewoon verder.

Slow cooking met groot vlees

Wat ik zoal maak op de Big Green Egg? Ik hou van slow cooking met mooi groot vlees. Slow cooking is garen op een lage temperatuur. Ik gebruik bij slow cooking de platesetter. Een plaat, ook van keramiek, die ik plaats tussen het houtskool en het rooster.

De warmte gaat langs de zijkanten naar boven en stroomt langs de ronding van het deksel gelijkmatig over het vlees. De temperatuur in de Big Green Egg houd ik laag. In het vlees prik ik een kernthermometer. Zo kan ik precies volgen wat er gebeurt en wanneer het vlees klaar is.

Extra smaak en malsheid

Ik maakte al heel veel verschillende soorten groot vlees. Côte de boeuf, porchetta, pulled pork, ribstuk, ham… Het leukste aan een Big Green Egg is dat die erg uitnodigt om te experimenteren. Ik bedacht al heel wat geslaagde (en ook een paar minder geslaagde) recepten. Ik hou u op de hoogte van de beste recepten en tips.

Nou vooruit, alvast één tip: zet bij kip en varkensvlees altijd een bak vocht op de platesetter. Zoals appelsap, donker bier, whisky of iets anders dat past bij het gerecht. De vloeistof geeft smaak af en het vlees blijft lekker sappig. Bijkomend voordeel is dat het vet uit het vlees in de bak wordt opgevangen. Zo krijg je geen ongewenste vieze rookontwikkeling.

Roken in de Big Green Egg

Over rook gesproken: soms wil ik een mooie rooksmaak aan mijn vlees. Dan strooi ik houtsnippers op de platesetter. De snippers maak ik eerst vochtig met appelsap, donker bier of whisky, één van die vloeistoffen die ik anders in het bakje giet. Het vlees wordt heerlijk gerookt. Ik blijf experimenteren met verschillende soorten hout en vloeistof. Ook van die ervaringen hou ik u op de hoogte.

De oermens in mij

Big Green Egg Caveman Style

Waar ik helemaal vrolijk van wordt is barbecuen in caveman style. Dat kan eigenlijk alleen met rundvlees dat van binnen lekker rood kan blijven. Zoals biefstuk, steak bavette of diamanthaas. Laatst had ik een mooi stuk van de bovenbil van het rund (die staat op de foto). Voor de caveman style stook ik de Big Green Egg flink heet.

Ik leg het vlees rechtstreeks op de roodgloeiende kolen. Een momentje maar. Door de enorme hitte schroeit het vlees gelijk dicht. Je zou denken dat het vlees heel vies wordt met as, maar dat valt reuze mee. Het beetje as dat wel blijft kleven, veeg ik er zo met een stukje keukenpapier af. Ik kruid het vlees achteraf. Alleen wat zeezout en versgemalen peper, dat vind ik het lekkerst.

Traditionele bbq

Op de Big Green Egg kun je natuurlijk ook traditioneel barbecuen. Zeker als je de platesetter gebruikt, krijg je mooi gegaard vlees dat niet verbrandt. Ideaal voor traditionele barbecuegerechten als hamburgers, worstjes, karbonaadjes en saté. Op een grotere Big Green Egg is de capaciteit behoorlijk groot. Zo bereidde ik met Kerstmis voor twintig man hapjes op de Big Green Egg.

Pizza en brood bakken

Big Green Egg brood bakkenOok pizza maken kan makkelijk. Ik heb er een speciale pizzasteen voor, die ik gloeiend heet laat worden. Ik beleg zelfgemaakt pizzadeeg, plaats die op de hete steen, deksel erop, paar minuten wachten en klaar. Ik maak ze achter elkaar door.

Brood is helemaal geweldig. Ik leg het vaak gewoon naast het vlees, dan gaart het tegelijk. Mijn favoriete recept? Brooddeeg platdrukken en insmeren met pesto. Wat knoflook erop, stukjes zongedroogde tomaat, reepjes parmaham en een handje geraspte kaas. Oprollen (goed de randen dichtknijpen) en 8 à 10 minuten in de Big Green Egg van 200 ºC. Heerlijk.

 

 

Culinaire workshop

Ik zei het al: mijn collega’s en ik geven culinaire workshops voor gezelschappen tot zo’n twaalf personen. We nemen alle benodigdheden mee, ook de Big Green Egg. Tijdens een workshop bereiden we samen met de deelnemers een maaltijd, compleet met voor- en nagerecht en brood. Over de inhoud en recepten hebben we vooraf overleg, we kunnen het helemaal aanpassen aan uw wens. Een goed idee voor bijvoorbeeld teamuitjes of vrijgezellenfeestjes. Vraag ernaar in de winkel.

Stel uw vragen!

U merkt: ik blijk een echte Egghead te zijn . Ik raak er maar niet over uitgepraat. Ik kan lang niet alles kwijt in dit artikel. Om mijn enthousiasme verder met u te delen, schrijf ik de komende tijd regelmatig een blog op deze website. Heeft u vragen of ideeën? Die hoor ik heel graag! Schrijf ze hieronder in de reacties, zet ze op Facebook of spreek me aan in de winkel. Dank u wel!

 

 

Foto BGE: Didriks Foto brood: Otto Phokus6 Reacties

 1. Anoniem

  Mooi geschreven egghead. Ik ben ook zo’n vreselijke egghead. Wat een veelzijdig ding. Geweldig.

  Antwoord
 2. John

  Dankjewel voor je reactie. Ik nodig je uit om naar de winkel te komen zodat ik ook wat van jou kan leren. Een zaterdag is daarvoor een uitstekend moment. De BGE brandt dan meestal.
  Met vriendelijke groet, John

  Antwoord
 3. Anoniem

  WOW, fantastisch John, je enthousiasme spat eraf.
  Ik heb mogen proeven en vind het vlees van de Big green egg het neusje van de zalm!
  Delicious.

  Groetjes
  Mieke

  Antwoord
 4. Marcel Balk

  Fantastisch John, Ik deel je passie het is geweldig om te koken/roken/grillen/bakken etc met dit geweldige apparaat !!!!!

  Ik rook Biologische zalm op cederhouten plank, zelfgemaakte houtskool van perenhout, amerikaans eiken en geweekte mosquito houtsnippers. Vlees en vis krijgen een onbeschrijfelijke diepe volle smaak !!!!!!

  Met vriendelijke groet, Marcel.

  Antwoord
 5. Angelique

  Maar wat als je elke dag je buren hun huis uit rookt? Zo’n ding in je postzegel achtertuin van een rijtjes huis, zomer en winter door, kunnen ze dan niet omgaan met dat ding want de rook is echt heel erg.

  Antwoord
  • Marion van Vught

   Gewoon je buren uitnodigen 😉

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.