Paris, c’est l’amour

Paris, c’est l’amour

Marion vroeg me een blog met een recept te schrijven geïnspireerd op mijn vakantieland. Dat wilde ik wel. Onze slager John ging me voor. Hij ging naar Spanje en kwam terug met een recept voor Papa’s Bravas.

Van mij krijgt u straks een recept uit Frankrijk, want daar ging mijn reis naartoe. En nog wel naar de stad van de liefde: Parijs. Ik was er zelf nooit geweest, maar mijn vriendin wel al een paar keer. Ze is er helemaal weg van.

Ups and downs in Parijs

imageIn Parijs hingen we ongegeneerd de toerist uit. Leuke Parijse cafétjes, de Eiffeltoren, Notre Dame, de Basilique du Sacré-Coeur… Verder had ik voor Parijs twee speciale wensen.

De eerste was dat ik graag de Catacomben van Parijs wilde zien. Dat lukte, ik kreeg zowaar mijn vriendin mee.

Mijn tweede wens was minder sinister, maar ik hield hem angstvallig geheim voor mijn vriendin. Ik wilde haar in Parijs namelijk ten huwelijk vragen. En ik had bedacht dat lekker cliché te doen op het topje van de Eiffeltoren.

Trouw(e) beveiliging

Helaas. Op het moment dat we de Eiffeltoren bezochten, begon ook het EK voetbal. Dat betekende dat er immens veel veiligheids- en bewakingsmensen rondliepen. Uiteraard vooral bij de toeristische attracties.

Bij de ingang van de Eiffeltoren hield ik mijn jas aan. Ik moest toch ongemerkt die ring mee naar boven zien te krijgen en die zat in een flinke doos in mijn jaszak. We stonden al een half uur in de rij, toen ik zag ik dat iedereen grondig gefouilleerd werd. Het zweet brak me spontaan uit. Ik zag al helemaal voor me dat de ring in bijzijn van mijn vriendin uit mijn jas gevist zou worden.

 

uitzicht-eiffeltoren

 

Een hele tour

Maar gelukkig: ik trof een beveiliger die het niet echt nauw nam met zijn taak. Inmiddels had ik de jas met de ring uitgetrokken en hij keek er niet eens naar. Hij ging even snel langs mijn lichaam en we mochten doorlopen.

De eerste hindernis was genomen. Naar boven maar en dan het stellen van DE vraag. Zwetend en trillend stond ik in de lift naar de eerste verdieping. Het was er enorm druk, en we liepen in polonaise naar de tweede lift. Op de top was het uitzicht inderdaad schitterend.

Toplocatie… of niet?

Maar. Het was er druk. Vreselijk druk. Het was schuifelen langs de tralies met de adem van de andere toeristen in onze nek. Mijn vriendin trok zich er niets van aan. Ze wilde me van alles laten zien. Praatte honderduit over de gebouwen en andere landmarks die we uitkijkend over Parijs zagen liggen. Maar het enige wat ik kon, was denken: “Ik ga haar hier niet vragen…”

Die middag zijn we nog langs de Seine gewandeld, de ring brandend in mijn jaszak. En daarna, nog steeds onverloofd, terug naar het hotel om de voetjes rust te gunnen.

Echt Parijs

entrecote-bakken-cafe-charlot‘s Avonds aten we in een typisch Parijse bistro. Ik nam er steak tartare. Ik vind: als je dan toch in Frankrijk bent, moet je dat minstens één keer eten. Ook mijn vriendin had zin in vlees. Op mijn advies bestelde ze entrecote.

Na een glas wijn en een beetje keuvelen kwamen daar onze hoofdgerechten. Mijn steak tartare was prima en ook mijn vriendin genoot van het eten. Ze zei: “Die entrecote is echt heerlijk. Maar waarom smaakt hij in Nederlandse restaurants altijd zo anders?” Ik antwoordde dat het waarschijnlijk kwam doordat er héél veel liefde inzat. Ze moest erom lachen.

De weg naar het hart

Ineens dacht ik: “Wacht, liefde? we hebben het over liefde? dan dit is hét moment!” Dus direct ging ik helemaal zoals het hoort op één knie en vroeg ik haar of ze mijn vrouw wilde worden. Na wat onverstaanbaar gebrabbel (ik weet nog steeds niet wat ze zei) kwam haar JA. Geloof me: dit was het mooiste moment van mijn leven.

Nu ben ik dus verloofd.

En is entrecote definitief mijn favoriete stuk vlees.

 

entrecote-bakken-ring

Parijse entrecote voor twee personen – recept

Ik geef u een recept voor entrecote dat u gemakkelijk zelf thuis kunt maken. Neem de met liefde gesneden entrecotes van de Biologische Slagerij, dan beleeft u aan tafel vast en zeker mooie momenten.

Ingrediënten
2 entrecotes van 150 à 175 gram (of 1 entrecote van 300 à 350 gram)
roomboter om te bakken
kruidenboter ter garnering
versgemalen peper en zout
verse peterselie

Bereiden

  • Neem het vlees ruim van tevoren uit de koeling, dan kan het op temperatuur komen.
  • Laat het vetrandje aan de entrecote zitten. Dit geeft veel smaak (eventueel kunt u het er na bereiding afsnijden).
  • Bestrooi het vlees met gemalen peper.
  • Laat de pan goed heet worden en doe de boter erin.
  • Wanneer de boter niet meer schuimt, legt u het vlees rustig in de pan.
  • Keer het vlees na 2 tot 3 minuten om en bak het nog 2 minuten. Heeft u één dikke entrecote, draai hem dan na 4 à 6 minuten om en laat hem nog 4 minuten aan de andere kant bakken.
  • Haal de entrecote uit de pan. Laat in aluminiumfolie rusten.
  • Leg het vlees op mooie borden (de extra dikke entrecote snijd u natuurlijk eerst in tweeën). Leg er een plakje kruidenboter op. Bestrooi met fijngehakte peterselie en wat zout.
  • Heerlijk met Franse frites en haricots verts.

entrecote-bakken-restaurant

 

Eet smakelijk!

Peter

 

Ps: om alvast in de sfeer te komen 🙂

 

 

 Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.