Gevulde varkensfilet op zijn Duits

Gevulde varkensfilet op zijn Duits

U krijgt van mijn zus Ans een heerlijk recept voor gevulde varkensfilet. Weet u trouwens wat het allerleukste is als je je zus om gastblogs vraagt? De oude familieherinneringen die het oproept! We zagen onszelf alweer helemaal zitten in Brabant, bij onze oma aan de keukentafel. Oma had een groentetuin en… afijn, dat vertelt Ans u zelf.

Van Ans kreeg u vorige week een recept voor Rheinischer Sauerbraten. Het recept van vandaag is meer  zondags: gevulde varkensfilet op z’n Duits. Natuurlijk allemaal in het kader van de Duitse weken. Dankzij de foto’s die Ans maakte, kunt u het kookproces volgen. Dit is Ans, met onder de foto haar gastblog:

 

gevulde-varkensfilet-recept-ans

 

Als een god in Duitsland

In Duitsland eet ik zoveel mogelijk als de Duitsers zelf. Deels moet dat wel, want ik neem in de camper nooit voorraad van thuis mee. Ik doe mijn boodschappen in de lokale supermarkt en ben dus afhankelijk van het aanbod. Dat is prima voor mij. De Duitse keuken is veel meer dan alleen Bratwurst. Trouwens: ook voor een goede Bratwurst trek ik mijn neus niet op.

Op z’n zondags

Op vakantie kook ik niet uitgebreid, daar is een camper niet voor toegerust. Willen we luxer eten, dan eten we in een restaurant. Ik neem dan bijvoorbeeld de typisch Duitse gevulde varkensfilet. Echt zondags eten. Want net zoals de Engelsen met hun Sunday roast, eten ook veel Duitsers op zondag gebraden groot vlees.

Goedgevuld

Thuis maak ik wel meer werk van koken. Onder andere mijn favoriete Duitse gerechten. In dit recept vul ik varkensfilet met gekruide roomkaas en katenspek. Daar wordt hij lekker mals van en hij krijgt nog meer smaak. Ik neem een flink stuk vlees, waar je makkelijk met vier mensen van kunt eten. Met kleinere eters hou je wat over voor de volgende dag. Lekker op brood of met een salade.

gevulde-varkensfilet-recept-doperwten

Mijn eigen boontjes doppen

Bij de gevulde varkensfilet maak ik warme tomaten en doperwtjes. Jammer genoeg is het doperwtenseizoen zo goed als voorbij, want versgedopt zijn erwtjes het lekkerst. En er zitten voor mij leuke herinneringen aan vast. Vroeger hielpen we met het hele gezin mijn oma in Brabant met het schoonmaken van haar oogst uit de moestuin. Erwten en tuinbonen doppen, sperziebonen rengen – daar waren we uren mee zoet.

Bonte Bentheimer

Nog één tip voor als u écht iets bijzonders wilt: kies voor vlees van Bonte Bentheimer varken. Een oud en zeldzaam Duits ras, waarmee een aantal kleinschalige boeren in Nederland weer fokt. We krijgen bij de Biologische Slagerij in Hilversum elke twee weken een prachtexemplaar binnen.

 

Gevulde varkensfilet op zijn Duits – recept voor 4 personen

Ingrediënten

800 g varkensfilet
peper, zout
100 g katenspek
1 flinke ui
2 tl gedroogde Provençaalse kruiden
1 el geschaafde amandelen
75 g roomkaas
klein bosje soepgroenten
500 g doperwtjes (vers of diepvries)
40 g roomboter
250 g kleine tomaten
2 el crème fraîche
3 el sausbinder
1,5 dl bouillon

 

 

Bereiden

  • Dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi het naar smaak met zout en peper.
  • Snijd in de bovenkant over de gehele lengte ongeveer 10 inkepingen van 2 à 3 centimeter diep.
  • Snijd het spek aan reepjes en bak die zachtjes uit. Laat afkoelen.
  • Snipper de ui en bak ze tot ze zacht en glazig zijn. Laat ook afkoelen.
  • Meng de Provençaalse kruiden, het katenspek en de ui door de roomkaas.
  • Verdeel dit mengsel in de inkepingen. Druk het vlees zo goed mogelijk dicht en bind het op met keukengaren of rolladetouw. Ik heb drie stukjes touw gebruikt.
  • Leg het vlees in een braadslee. Snijd de soepgroenten fijn en verdeel rondom het vlees. Doe de boter erbij en een scheutje water.
  • Plaats de braadslee in een voorverwarmde oven van 180 ºC (heteluchtoven 165 ºC).
  • Braad het vlees in circa 1 uur, overgiet het af en toe met het vocht uit de braadslede. Wilt u het uzelf helemaal makkelijk maken, gebruik dan een kernthermometer. De gevulde varkensfilet is gaar wanneer de thermometer 63 ºC aangeeft.

Bereid intussen de groente:

  • Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan lichtbruin. Doe de (ontdooide) doperwten erbij plus enkele eetlepels water. Smoor tot de doperwten beetgaar zijn.
  • Halveer de tomaten en leg deze op het doperwtenmengsel, meng ze er niet doorheen. Plaats het deksel op de pan en laat de tomaten warm worden.

Bereiden – vervolg

  • Neem het de gevulde varkensfilet uit de braadslee. Vang het vocht op; giet het door een zeef in een .
  • Doe het gezeefde vocht met de bouillon in een steelpan. Voeg de crème fraîche toe.
  • Breng de vloeistof aan de kook en bind met de sausbinder (volg de aanwijzingen op de verpakking). Breng indien nodig op smaak met zout en peper.
  • Leg het vlees op een schaal. Garneer met de tomaten, doperwten en fris groen.
  • Geef de groenten en de saus er apart bij.

Een frisse salade en aardappelpuree maken de maaltijd compleet. Serveer bij de gevulde varkensfilet een Duitse witte wijn, zoals onze heerlijke Engelhard Riesling Trocken.

Eet smakelijk!

Ans



Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.