Kip in hooi – recept voor de keramische barbecue

Kip in hooi – recept voor de keramische barbecue

Kip in hooi bereid – dat klinkt bijzonder toch? Ik maakte het gerecht in de keramische barbecue en iedereen vond het een succes.

Heeft u geen keramische barbecue zoals een Monolith of Big Green Egg? Het kan eventueel ook in de oven. Door het gebruik van een kernthermometer weet u precies wanneer de kip perfect gaar is.

Hoe ik op het idee kwam van kip in hooi

Een biologische kip scharrelt een flink deel van z’n leven zelf z’n kostje bij elkaar. Dat doet ie het liefst in het gras. In goede biologische landjes groeien tussen het gras volop kruiden. Kippen zijn daar gek op.

Je kunt wel zeggen dat gras de natuurlijke habitat is van kip. Daarom bedacht ik alweer een tijdje terug samen met onze voormalige leerling-slager Ben een recept voor kip met gras. Of eigenlijk: van kip met hooi, gedroogd gras.

 

Kip in hooi  klaar!

 

Zoet aroma

Heeft u een konijn of cavia, of misschien een paard? Dan weet u hoe lekker zoetig hooi geurt. Vooral biologisch hooi. Daarin zitten meer kruiden omdat de weilanden niet zijn bespoten. De boer heeft de kruiden met het gras mee gemaaid. Dat leken ons lekkere aroma’s voor kip.

Eigenlijk wilden we een hele kip vullen met hooi en die zo bereiden. Maar dat plan veranderde gaandeweg in kipfilet afgedekt met hooi. Hieronder het recept. Wij vonden het lekker met zoete aardappel uit de barbecue en een frisse salade.

 

Kip in hooi met bier

 

Kip in hooi – recept voor 4 personen

Ingrediënten
4 kipfilets met vel (vraag in de winkel of we het vel erop laten zitten)
1 flesje (biologisch) bier
3 laurierblaadjes
12 gekneusde jeneverbessen
peper en zout naar smaak
1 biologische sinaasappel
een goeie hand mooi biologisch hooi

 

Kip in hooi recept

 

Voorbereiden (minimaal 12 uur tevoren)

  • Kneus de jeneverbessen met een flink mes of met een zware koekenpan.
  • Marineer de kipfilets in het bier, de laurierblaadjes, de gekneusde jeneverbessen, de sinaasappel, het peper en het hooi.
  • marineren met alle ingrediënten 12 uur van tevoren

 

Hoe maak je kip in hooi

 

Bereiden

  • Snijd de sinaasappel in dunne plakjes. (Let op: gebruik biologische sinaasappels, niet-biologische sinaasappels zijn ingespoten met een schimmelwerend middel.)
  • Leg de kipfilets in een barbecueschaal. Steek er een kernthermometer in en stel die in op 50 ºC.
  • Dek de kipfilets af met het hooi. Leg de sinaasappelschijven erop.
  • Plaats de schaal op het rooster in een barbecue van 100 ºC. Gebruik het hitteschild of de platesetter voor indirecte warmte.
  • Wanneer de kerntemperatuur is bereikt: neem de kipfilets uit de schaal. Verwijder zo goed mogelijk het hooi en de sinaasappel. Gebruik eventueel keukenpapier om de filets schoon te vegen.
  • Laat de kernthermometer zitten. Stel in op 65 ºC.
  • Verwijder het hitteschild of de platesetter uit de barbecue en stook de barbecue op tot 150 ºC.
  • Leg de kipfilets op het rooster en grill ze tot een kerntemperatuur van 65 ºC. Ze zijn nu mooi goudbruin.
  • Snijd de kipfilets in mooie plakjes en serveer met de zoete aardappel en een salade.

 

Eet smakelijk!

John

Kip in hooi in de Big Green Egg



Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.