Pizza in de barbecue

Pizza in de barbecue

Ik ben een enorme fan van pizza in de barbecue. Die maak ik in de keramische barbecue: de Monolith of Big Green Egg. Laatst bakte ik samen met mijn stiefdochter Rianne (op de foto) pizza en ik bedacht dat het misschien leuk zou zijn om het recept hier te geven.

Zelf pizza maken is heel makkelijk en je kunt er alle kanten mee op. Hieronder staat het basisrecept voor pizzadeeg. Die beleg ik meestal met tomatensaus en verder alles waar ik op dat moment zin in heb.

Wat ideeën voor toppings

We hebben heerlijke salami’s, ook pittige. En natuurlijk verschillende soorten ham, lekker met bijvoorbeeld artisjokharten of champignons. Verrassend lekker op pizza zijn onze shoarmareepjes. Bak die wel eerst even gaar voor u er een pizza mee belegt. Combineer eventueel met paprikareepjes. Ook een goed idee: rulgebakken en gekruid (lams)gehakt.

Neem bij een vierkazenpizza (bijvoorbeeld met blauwe kaas, geitenkaas, brie en mozzarella) eens zure room in plaats van tomatensaus. Lekkere groentes voor op de pizza zijn uiringen, slierten courgette, dunne aubergineplakken, reepjes paprika, verse spinazie en gepofte knoflook. Het proberen waard: leg na het bakken wat verse rucola op een pizza. Vooral lekker bij een pizza met tomatensaus, rauwe ham en mozzarella.

Tip: zet bakjes met lekkere toppings neer en laat uw gasten hun eigen pizza beleggen.

 

pizza-uit-de-barbecue

Rianne is inmiddels behoorlijk bedreven in pizaa bakken

 

Pizza uit de barbecue – recept

Ingrediënten

Voor de bodem:
1 zakje gedroogde gist (7 g)
400 gram (patent)bloem (of een mix van 300 gram bloem en 100 gram (fijne) griesmeel)
1 theelepel zout
250 ml lauwwarm water
2 eetlepels olijfolie

Voor erop:

tomatensaus, uit een potje of zelfgemaakt
geraspte kaas en/of mozzarella
gedroogde oregano
verder alles wat je lekker vindt op een pizza

Bereiden bodem

  • Mix de bloem met het zout en de gistkorrels. Meng de olijfolie door het lauwwarme water.
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet het water erop. Kneed met deeghaken op de hoogste stand (±5 minuten) of met de hand (±10 minuten) tot een soepel deeg.
  • Dek af met plasticfolie en laat op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Maak 4 bolletjes van het deeg en rol die uit tot ronde pizzabodems.

Bereiden

  • Bestrijk de bodem met tomatensaus en strooi er wat oregano over.
  • Beleg de pizza met een topping naar keuze.
  • Bestrooi naar wens nog met geraspte kaas of leg er reepjes mozzarella op.
  • Verhit de barbecue tot 250 graden. Plaats de pizzasteen zo hoog mogelijk in de barbecue, gebruik eventueel het opzetrek. Leg de pizza op de pizzasteen en bak af in 5 à 6 minuten.

Eet smakelijk!

John

 

 



Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.