Rheinischer Sauerbraten

Rheinischer Sauerbraten

Van mijn zus Ans (u kent haar uit de winkel) krijgt u een recept voor Rheinischer Sauerbraten. Ans kent Duitsland op haar duimpje. Ik vroeg haar een gastblog te schrijven voor de Duitse weken. Enthousiast als ze is, wilde ze dat wel. Ze maakte er werk van: ze bereidde echte Duitse Sauerbraten en nam tijdens het koken zelfs foto’s. Dit is haar gastblog:

 

Als keurmeester door Duitsland

Met de camper trekken we vaak door Duitsland. Onze vijf border terriërs in de benches en rijden maar. Ja, u leest het goed: we reizen met vijf honden. Toen onze Lara er nog was zelfs met zes. Lara was een prachtige Hovawart (ze staat op de foto hieronder). Een oud Duits boerderijras waarmee ik heb gefokt en waarvoor ik officieel keurmeester ben. Dat is gelijk de reden dat ik zo vaak in Duitsland te vinden ben.

 

Duitse Sauerbraten uit Duitsland

 

Traditionele gerechten

Ik ben echt van Duitsland gaan houden. Door mijn werk en mijn manier van reizen heb ik veel contact met mensen. In restaurants probeer ik altijd origineel Duitse gerechten te eten, bijvoorbeeld Eisbein: gestoofde varkenshak in gelei. Ook Sauerbraten is een favoriet. Een stoofgerecht dat zowel in de zomer als in de winter heerlijk is.

Kost van de gewone man

Sauerbraten behoort tot de nationale Duitse gerechten. Elke streek heeft zijn eigen recept (ook in Nederland is er een variant: het beroemde Limburgse zoerfleisj). Van oorsprong is Sauerbraten armeluiskost. Dat merkte ik vooral na de val van de muur. Ik ging vlak daarna met een vriendin naar Oost-Duitsland en we kregen het overal geserveerd.

Sauerbraten uit het Rijnland

Vroeger werd Sauerbraten met verschillende soorten vlees gemaakt. Alles ging erin, ook paardenvlees of konijn. Tegenwoordig gebruikt men meestal alleen rundvlees. Ook deze Rheinischer Sauerbraten is met rundvlees. Ik neem er rundersukade voor. Zelf laat ik daar meestal lapjes van snijden, maar u kunt het ook in blokjes gesneden stoven of juist aan één stuk.

Zoet en zuur

De kneep van Sauerbraten zit hem in de balans tussen zoet en zuur. Voor het zuur zorgt azijn, daar laat u het vlees een nacht in marineren. Appelstroop en kruidkoek geven zoetigheid. In sommige recepten gaan er nog rozijnen door de stoofpot. Ik laat die speciaal voor onze slager John achterwege. John blieft namelijk geen rozijnen in hartige gerechten.

 

duitse-sauerbraten-kruidkoek

 

Binden met kruidkoek

Nog iets over de kruidkoek. Behalve zoetigheid aan het gerecht geven, doet die ook nog wat anders: hij zorgt ervoor dat de saus wordt gebonden. De saus wordt er dus dikker van. Mijn oom, die kok was, deed vroeger ook altijd kruidkoek door de hachee en de hazenpeper.

Wat er lekker bij is

Rheinischer Sauerbraten is lekker met rösti of aardappelpuree, en spitskool. In de winter eet ik er graag knödeln bij, maar voor de zomer is dat misschien wat al te zware kost. Bij de Sauerbraten drink ik graag een mooie rode wijn. Een lekker biertje kan ook. Duitse natuurlijk.

 

Rheinischer Sauerbraten

 

Rheinischer Sauerbraten – recept voor 4 personen

 

Ingrediënten

300 ml (Duitse) rode wijn
150 ml rode-wijnazijn
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 ui, in stukken
250 g wortels, geschrapt en in stukken
750 g sukadelapjes
20 g boter
50 g kruidkoek, verkruimeld
2 eetlepels appelstroop
1 appel, geschild en in stukjes

Voorbereiden

  • Breng de wijn met de azijn, laurier, kruidnagels, ui en wortelen aan de kook en laat 10 minuten koken. Laat vervolgens afkoelen.
  • Doe het vlees in een schaal en schenk de marinade erover.
  • Dek de schaal af en laat tenminste een nacht in de koelkast marineren. Laat het vlees lekker in de marinade staan tot u het gaat bereiden.

 

Rheinischer Sauerbraten afmaken

 

Bereiden

  • Dep het vlees droog met keukenpapier en bewaar de marinade.
  • Verhit de boter in een braadpan, bak het vlees bruin in 5 minuten. Keer halverwege.
  • Voeg de marinade toe en laat op zeer laag vuur 1 uur garen.
  • Neem het vlees uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
  • Zeef de marinade en laat op hoog vuur in ca. 5 minuten tot de helft inkoken.
  • Voeg de kruidkoek, de appelstroop en de appel toe. Laat de saus op laag vuur 15 minuten binden. Breng op smaak met peper, zout en azijn.
  • Schenk de saus over het vlees.

 

Eet smakelijk!

AnsReactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.