Varkentjes voor varkentjes

Varkentjes voor varkentjes

Er staat een leuke vrouw voor de toonbank. Ik ken haar gezicht en vandaag vraagt ze naar mij. Ze komt niet voor boodschappen, zie ik. Enigszins verlegen staat ze daar. Ze stelt zich voor: Janine. Om het ijs te breken loop ik naar haar toe en geef haar een hand. Ik ben nieuwsgierig waarom ze er is.

Afval om te (be)sparen
Janine heeft een bijzondere missie. Ze wil mooie dingen maken van afvalmateriaal. Prachtig. Ik ken jassen van petflessen, fietstassen van gebreide plastic tasjes, maar wat heeft dit met mij te maken?

Dan haalt Janine een klein varkentje uit haar tas. Aha, dat dus. Een vrolijk rood-roze spaarvarkentje gemaakt van afval lacht mij toe: Knorrepot het milieuspaarvarken. “Tja”, zegt Janine, “ik zou ze natuurlijk nooit bij een slagerij willen aanbieden, maar bij jou vind ik ze wel passen.” We schieten allebei in de lach. Leuk zijn ze, maar welke plek hebben ze in mijn winkel? We besluiten er een nachtje over te slapen.

Bij de volgende afspraak ontvouwt zich als vanzelf een plan: de slagerij bestaat een kwart eeuw, dat worden vijfentwintig spaarvarkentjes om aan klanten weg te geven. Maar hoe stimuleren we met een weggeef-actie nog meer goede initiatieven? Varkentjes voor varkentjes!

Sparen voor varkens in de wei
Onze boerin Teresa gebeld: “Heb je nog iets nodig om je varkens blij te maken?” Ik verwacht dat ze komt met knabbelstokken, ballen aan draden en zo. Maar niets van dat al, Teresa gaat direct naar de oorsprong. Ze wil haar varkens zo veel mogelijk buiten hebben. Dan kunnen ze lekker scharrelen en wroeten in de grond. Teresa vindt dat veel beter dan al dat surrogaat. Maar dat gescharrel en gewroet heeft wel een prijs. Zo’n weitje is door varkens namelijk heel snel omgeploegd tot blubberpoeltje.

Bonte Bentheimers in de wei

De Bonte Bentheimer varkens ploegen de wei vakkundig om tot modderpoel.

Teresa: “Wanneer ik Peter zie lopen met een kruiwagen met draad, hamers, nagels en palen, dan weet ik hoe laat het is: hij gaat de wei afmaken. Een wei afmaken betekent afrasteren. Om dat te doen zijn weipalen nodig en elektrische afrasteringsdraad. Voor ons is dat een terugkerende taak en kostenpost. Want palen en draad slijten, vergaan. Waarom het zo nodig is om weitjes af te maken? Varkens wroeten graag. Een groen weitje is dan al rap een zwart grond- en modderweitje. Het moet rusten om weer aan te groeien. Ondertussen hebben de varkens andere weitjes nodig. En ook die moeten weer worden afgemaakt. Het komt erop neer dat weipalen helpen om meer varkens beter en vaker buiten te laten wroeten.”

Win een spaarvarkentje
Met Janine bedacht: we verloten de spaarvarkentjes onder iedereen die zich bij ons meldt met een volle spaarkaart voorzien van naam, adres en telefoonnummer. Voor iedere spaarkaart maken we € 2,50 over naar Teresa. Daarmee kan ze nieuwe weipalen kopen voor extra meters wei. Varkentjes voor varkentjes dus.

Meedoen? Lever voor 4 december een volle spaarkaart in met uw gegevens. De vijfentwintig Knorrepotjes mogen dan vlak voor Sinterklaas naar hun nieuwe baasjes!

O, en wilt u ons (en de varkens) een plezier doen? Deel deze actie dan op uw eigen Facebookpagina. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer palen Teresa kan kopen, en hoe meer ruimte de varkens hebben! Klik op het Facebook-icoon hieronder.

De Biologische Slagerij in Hilversum hangt vol spaarvarkens

25 Knorrepotjes in de winkel – ze wachten op hun baasjes!Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.