Zwiebelrostbraten – recept

Zwiebelrostbraten – recept

In onze Europese weken lijkt Oostenrijk geen voor de hand liggende keus. Voor ons wel, want wij hebben Mary. Onze Mary heeft een speciale band met Oostenrijk: haar man kwam er vandaan. Ik vroeg haar om een typisch Oostenrijks recept. En nee, dat werd niet Wiener Schnitzel, maar Zwiebelrostbraten. Dit is haar verhaal:

 

 

Stukgekookt

 

Als je in een Oostenrijkse familie introuwt, leer je de Oostenrijkse keuken vanzelf goed kennen. Ik kreeg er hulp bij van mijn schoonmoeder. Zij gaf me zo’n 30-40 jaar geleden een traditioneel Oostenrijks kookboek. Ik heb er heel wat inspiratie uitgehaald en je kunt wel zeggen dat ik het boek heb stukgekookt.

 

Zwiebelrostbraten recept

Oostenrijkse klassieker uit 1975

 

Ouderwetse smaken

Als ik in Oostenrijk ben, geniet ik van het knapperige brood. En van het spek. Bij veel boeren kun je dat nog rechtsreeks van de boerderij kopen. Het wordt ouderwets gekruid en dan houtgerookt. Lekker voor door de knödel.

Rostbraten met ui

Mijn favoriete gerecht is Zwiebelrostbraten. Zwiebel is het Duitse woord voor ui. De naam Rostbraten komt van de oorspronkelijke bereidingswijze: het vlees werd vroeger geroosterd. Nu verwijst de naam vooral naar het stuk vlees dat voor de bereiding wordt gebruikt. Dat kan op allerlei manieren worden bereid. Op hoog vuur droog roosteren, bakken in de oven, stoven en zelfs stomen.

 

Vlees voor rostbraten

Zoekplaatje: ziet u van welk gedeelte de Rostbraten wordt gesneden?

 

Zwiebelrostbraten uit Linz

Zwiebelrostbraten wordt in iedere Oostenrijkse regio anders gemaakt en er zijn veel recepten. Ik vind deze van mijn schoonzus uit Linz aan de Donau (op de grote foto ziet u haar huis) een heerlijke klassieke topper. Gemarineerd met mosterd en langzaam gegaard in de oven.

Eiernudl

Liefst eet ik bij Zwiebelrostbraten eiernudl, maar daar lopen de meeste Nederlanders niet warm voor. En ik ben gek op spekknödel met ei uit de oven. Ik maak ze soms zelf, maar dan krijg ik ze nooit zo lekker als ik ze in Oostenrijk eet. Je moet het juiste meel hebben en de bereiding komt aan op fingerspitzengevoel. Dit gerecht is ook heel lekker met een stevige aardappelpuree en doperwten. Maak er een frisse salade bij.

 

Zwiebelrostbraten klassiek recept

Hierin staat de geschiedenis van de Rostbraten beschreven. Kunt u het lezen?

 

Zwiebelrostbraten – recept

Ingrediënten

2 entrecotes van anderhalve cm
roomboter om in te bakken
400 g uien
halve geraspte winterpeen
bekertje crème fraîche
bouillon van een blokje
beetje meel
mosterd

Voorbereiden (dag tevoren)

  • Snijd de vetrandjes van de entrecotes in, dat voorkomt dat de entrecotes krom trekken tijdens het bakken.
  • Smeer de entrecotes in met mosterd.

 

Entrecote voor Zwiebelrostbraten

Snijd de vetrand in om kromtrekken te voorkomen

 

Bereiden

  • Haal de entrecotes een uur voor bereiding uit de koelkast. Dan komen ze op temperatuur.
  • Pel de uien en snijd ze in kwart ringen (niet te dun). Bak ze in de roomboter stevig bruin.
  • Haal de entrecotes aan een kant door een laagje bloem.
  • Doe de entrecotes bij de uien in de pan. Eerst op de kant zonder meel. Kort en stevig bakken.
  • Temper het vuur en draai het vlees om.
  • Haal het vlees uit de pan en blus de uienmassa af met wat bouillon.
  • Doe de geraspte winterpeen erbij.
  • Roer een theelepel meel door de crème fraîche. Roer het mengsel door de uien.
  • Verwarm de oven voor tot 80 ºC.
  • Doe de entrecotes met de uien in een afgedekte ovenschaal. Bak 2 uur in de oven.

Eet smakelijk,

Mary

 

Zwiebelsauce

Als bonus nog een recept voor uiensaus



1 Reactie

  1. Ruud Dijkstal

    Op welke temperatuur moet de oven ingesteld zijn?

    Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.