Coq au vin recept

Coq au vin recept

Onze collega Liesbeth gaf me dit heerlijke coq au vin recept. Liesbeth was vroeger kookdocente en ze heeft dan ook een schat aan culinaire kennis. Daar doen we in de winkel maar al te graag een beroep op. Dit klassieke Franse kipgerecht met rode wijn is al jaren een groot succes bij Liesbeth thuis. Ik heb het nu zelf gemaakt en heb ervan gesmuld.

Coq au vin recept voor kleine én grote gezelschappen

Dit coq au vin recept is feestelijk en heel makkelijk, zeker als u er stokbrood bij serveert. Het is ideaal voor een uitgebreid diner met veel mensen. Een biologische kip van de Biologische Slagerij weegt al gauw tegen de 2 kilo, ruim voldoende voor zes flinke eters. U breidt de hoeveelheden eenvoudig uit. En wat ook mooi is: u kunt het gerecht een dag van tevoren bereiden. Beter zelfs! Want wanneer de smaken een dag kunnen intrekken, wordt de coq au vin alleen maar lekkerder.

Oorsprong van coq au vin

Waar coq au vin zijn oorsprong vindt is onduidelijk, al claimen zowel de Bourgondiërs als de inwoners van de Auvergne, Elzas en Champagne die eer. Of wellicht klopt de anekdote over Julius Caesar. Toen die ooit een Gallische nederzetting belegerde, stuurden de Galliërs hem het symbool voor hun moed en onverzettelijkheid: een felgekleurde haan. Caesar nodigde de Galliërs daarop uit voor een feestmaal. Om hen te tarten, had hij van de haan een smakelijk gerecht laten bereiden. Nog wel met wijn – in die tijd een luxeproduct, en synoniem aan rijkdom en macht.

Château Couronneau, Carnaval de Couronneau RougeLekker met… Franse wijn en stokbrood!

Over wijn gesproken: bij dit oer-Franse gerecht drinkt u natuurlijk mooie Franse biologische wijn. Liefst een wat vollere wijn. Ik had zowel witte- als rodewijndrinkers aan tafel. Voor rood viel mijn keus op onze Bordeaux: de Carnaval de Couronnau. Daarnaast koos ik onze Gandine, een heerlijke Chardonnay uit de Bourgogne. Beide waren uitstekend gezelschap voor de coq au vin.

Verder aten we er stokbrood bij, waarmee we de overgebleven jus heerlijk konden opdeppen. Een eenvoudige salade maakte het af. Overigens combineert het volgens Liesbeth ook prima met andere bijgerechten: aardappelpuree of kruimige aardappeltjes, gebakken krieltjes, rijst, haricots verts, gegrilde groente… Ze heeft ook nog een goeie tip voor overgebleven coq au vin: geef die de volgende dag bij hutspot of boerenkool. Een idee voor derde kerstdag?

Kant-en-klare kip in de pot

Coq au vin staat bij Fransen vaak ‘s zondag op tafel. Misschien door de gevleugelde uitspraak van koning Henry IV. Die zei zo’n vier eeuwen geleden: “In mijn koninkrijk zal het geen boer aan middelen ontbreken voor elke zondag kip in de pot.” Als Biologische Slagerij geven we onze eigen draai aan de uitspraak: we zorgen ervoor dat u coq au vin kunt eten wanneer u maar wilt. Voortaan hebben we het kant-en-klaar voor u in de winkel. Na bereiding vriezen we het direct in. In handige één- en tweepersoonsporties, zodat u altijd de juiste hoeveelheid heeft. Bestel hier als u hem met Kerstmis wilt eten.

Maak het zelf – coq au vin recept

Onderstaand coq au vin recept spreekt eigenlijk voor zich. Laat de kip alvast door onze slagers in stukken snijden. Ze verdelen de kip zoveel mogelijk in gelijke stukken. En ze weten precies waar ze moeten snijden zonder dat er botsplinters ontstaan. John heeft de kip voor mij in zestien stukken gesneden, dat was makkelijk met serveren.

Ingrediënten (coq au vin recept voor 6 personen)
1 kip van ± 2 kg, in stukken gesneden
24 sjalotjes of 500 g ui
1 bakje (kastanje)champignons
2 el citroensap
200 g magere rookspekblokjes
10 takjes peterselie
zout, peper
90 g roomboter
6 el cognac (of vieux)
2 teentjes knoflook
6 dl rode wijn
2 biologische bouillontabletten (of bouillonpoeder volgens aanwijzing)
2 tl tijm
2 laurierblaadjes
80 g bloem

Voorbereiden (15 minuten)
Pel de sjalotjes. Gebruikt u uien, snijd die dan in grove stukken. Borstel de champignons schoon, snijd grote exemplaren eventueel doormidden. Besprenkel ze met citroensap. Hak de peterselie fijn.

Bereiden (1,5 à 2,5 uur)

  • Spoel de kipstukken af onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Wrijf in met zout en peper.
  • Laat in een braadpan het spek ± 5 minuten zachtjes bakken. Voeg de sjalotten toe en bak onder af en toe omscheppen nog ± 3 minuten mee. Schep uit de pan.
  • Verhit 60 gram boter in de pan. Bak hierin de kip rondom bruin in circa 5 minuten.
  • Flambeer de kip. Let op: zet de afzuigkap uit en zorg dat er boven de pan voldoende ruimte is voor de vlammen. Leg een deksel klaar; mochten de vlammen te hoog worden, schuif dan het deksel vanaf de zijkant op de pan. Schenk de cognac in de pan. Steek zodra er damp ontstaat de drank aan met een lange lucifer. Laat branden tot het dooft. Meer lezen over flamberen? Lees alles over flamberen.
  • Pers de knoflook uit boven de pan. Voeg spek, sjalotjes, wijn, bouillontabletten of -poeder, tijm en laurier toe, evenals een halve liter water. Breng met deksel op pan aan de kook. Stoof de kip in 1 tot 2 uur zachtjes gaar. Keer af en toe.
  • Bak intussen de champignons in de rest van de boter, zo’n 5 minuten.
    Schep de kip uit de pan en verwijder de laurierbladeren. Laat het stoofvocht naar wens iets inkoken.
  • Roer in een kopje de bloem met 1,8 dl water tot een glad papje. Voeg het bloempapje al roerende toe aan het stoofvocht. Blijf roeren tot de saus gebonden is.
  • Breng op smaak met zout en peper en voeg de kip en champignons toe. Verwarm nog een paar minuten door.
  • Bestrooi de coq au vin voor het serveren met de gehakte peterselie. Lekker met stokbrood en een salade.

Tip: In dit coq au vin recept gebruiken we bloem om te binden. Vervang voor glutenvrije coq au vin de bloem door maïzena.

Wilt u zien hoe ik de kip aanbak en flambeer? Kijk het filmpje hieronder.

 



2 Reacties

  1. Cees Kuijlaars

    Ik ga het binnenkort proberen. Een “printknop” op de site om het recept te printen is weliicht handig.

    Antwoord
    • Marion

      Goeie tip! We gaan kijken hoe we die kunnen invoegen. Dank je wel en eet smakelijk.

      Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.